Cha cha cha, tja wat zullen we eten, 2007
Een fotoboek met uitgebreide verhalen over onze culinaire cultuur met als ondertitel Vergeten Eten. De collectie van Spaarne Photo ligt aan de basis van dit boek uit 2007. Veel veranderde in de afgelopen eeuw in de manier waarop ons eten geproduceerd en bereid wordt. Oorlog, crisis en misoogst bepaalden – naast de seizoenen – wat er op tafel kwam. Cha cha cha gaat vooral over de periode 1910-1970, de tijd vóór de enorme welvaart waarbij diverse onderwerpen aan bod komen. Soms wat diepgaander, soms in vogelvlucht. Iedere foto vertelt een eigen verhaal.
Lees verder
Honger, crisis, oorlog
Zuinig koken betekende op de penning letten. Zeker tijdens de crisisjaren. In sommige huishoudens probeerde de huisvrouw met een kasboek de financiën op orde te houden. Kookboeken hielpen mee, door zorgvuldig te berekenen wat een maaltijd moest kosten. Het ging dan wel om maaltijden die voedzaam waren, wanneer vlees te duur was. Een maaltijd voor twee volwassenen en tenminste twee kinderen werd tot op de cent berekend.
Boerenkool met spliterwten of groene erwten
4 struiken boerenkool | fl. 0,10 |
¾ kilo aardapplen | fl. 0,14 |
300 gram spliterwten | fl. 0,10 |
Totaal | fl. 0,34 |
Bereiding:
Wasch de erwten, laat ze een nacht weeken en kook ze den volgenden dag in hetzelfde water bijna gaar; voeg er de schoongemaakte, gewasschen kool bij en als deze 1 uur heeft meegekookt, ook de geschilde gewasschen aardappelen en het vet. Laat alles verder met elkaar gaar worden (ongeveer en half uur) en stamp het dan dooreen. Uit: Eenvoudige berekende recepten, Martine Wittop Koning, 1901