Cashew Curry
Cashews noemen we noten, maar dat zijn het niet, het zijn uitstulpsels van vruchten van de familie der Anacardiaceën. De naam zegt iets over de vorm van de vrucht, die op een omgekeerd hart lijkt.
Oorspronkelijk komt de cashew uit Brazlië, maar de Portugezen hebben hem al in een vroeg stadium meegenomen naar India. Al in de 16e eeuw zijn er vermeldingen van de cashew in Cochin,
De naam cashew is afgeleid – via het Portugees caju – van de oorspronkelijke inheemse Braziliaanse Tepi-naam acajú. Maar wat doe je er mee? Beetje saai om ze gebakken en gezouten als snack te eten, of gebakken en ongezouten door de salade te doen. In Serendipity vonden we een heerlijk recept voor een cashew curry. Heb je wel rauwe voor nodig. Die haal ik bij onze onvolprezen Marokkaanse super in het naburige stadje. Ik hertaal het gerecht en pas het een beetje aan onze smaak aan:
koenjit, 2 kleine groene chilipepers, fijngehakt, kaneelpijpje, 50 gram
ghee (geklaarde boter), 2 uien fijngehakt, handje curryblaadjes, een halve theelepel dillezaad, 1 snuf garam masala.
half uur in koud water en laat ze dan uitlekken.
Laat alles tien minuten sudderen of net zolang tot de cashews zacht zijn. Haal ze van het vuur.
dillezaad toe en bak vier minuten op
matig vuur tot de uien goudgeel zijn. Doe dan de casewprut erbij, kook nog
5 minuten en maak af op smaak met zout/. Strooi eventueel wat garam masala over de schotel,
maar roer die er niet door.