Brandnetelsoep
Op strategische plaatsen in de tuin groeien brandnetels. Ze trekken veel lieveheersbeestjes aan. Hier zit er eentje in de zon. En wat je ook doet, met zo’n zachte herfst blijven de brandnetels opnieuw uitlopen. Veel jonge aanwas dus. De jonge brandneteltoppen kun je heel goed in de keuken gebruiken. Bijvoorbeeld voor een soepje.
Romige brandnetelsoep
Dit heb je nodig:
een groot vergiet vol jonge brandneteltoppen, een flinke ui fijngehakt,
teentje knoflook uit de knijper, 2 aardappelen, olijfolie, zout, peper, 3/4 liter kruidige groentebouillon, (soja)room, peterselie of bieslook.
een groot vergiet vol jonge brandneteltoppen, een flinke ui fijngehakt,
teentje knoflook uit de knijper, 2 aardappelen, olijfolie, zout, peper, 3/4 liter kruidige groentebouillon, (soja)room, peterselie of bieslook.
En zo doe je het:
Was de brandneteltoppen en laat ze uitlekken. Knip de blaadjes van de stengels. Schil de aardappelen en hak ze in blokjes.Sauteer de blokjes aardappel met de ui en knoflook in de olijfolie. Schep regelmatig om.
Als
het een beetje gaat aankoeken doe je de brandnetelblaadjes erbij en
roer je het geheel een keer goed om. Dan doe je er een de bouillon
bij. Roer alles goed dooreen en breng het aan de
kook. Laat het koken tot de aardappel zacht is.
het een beetje gaat aankoeken doe je de brandnetelblaadjes erbij en
roer je het geheel een keer goed om. Dan doe je er een de bouillon
bij. Roer alles goed dooreen en breng het aan de
kook. Laat het koken tot de aardappel zacht is.
Pureer de
massa in een blender of met de staafmixer. Doe de soep dan terug in de
pan, maak af op smaak met peper en zout.
massa in een blender of met de staafmixer. Doe de soep dan terug in de
pan, maak af op smaak met peper en zout.
Dien op in aparte soepkommen en voeg wat room of sojaroom toe en wat fijngekipte peterselie of bieslook.
(dit blog verscheen eerder in september 2007)