Navigation Menu+

Brabant met de ogen van Boorde

1 juli 2016 door in Blogger |

Boorde beschrijft met verve – en de nodige herhalingen – de plaatsen die hij bezoekt. Ook Brabant doet hij aan tijdens zijn veelvuldige reizen. Zijn waarnemingen krijgen deels de vorm van een gedicht, deels is het proza. Ik hertaal even:

Ik ben geboren in Brabant, vrolijk en vrij
Alle naties zijn te allen tijde welkom bij mij
Ik houd geregeld markten hier
en bovenal ben ik dol op bier

In Antwerpen en in Breda zijn markten
waar de Engelse kooplui flink uitpakken
Ik heb goede steur en andere vissen
en ik houd er van om vlees op te dissen

Ik beschik over goede herbergen met vertier
en bied goede wijn en mooi Engels bier
Ik zou nog liever in een vat bier verzuipen
Dan mijn oude kloffie voor nieuwe kleding verruilen.

Brabant is een comfortabel en plezierig land, waar genoeg te eten en te drinken is. Er is genoeg graan, vlees, vis als tonijn en steur en meer. De mensen zijn godvruchtig en ze maken goede stoffen, Arras, linnen, zijde. En daarnaast huishoudelijke artikelen, serviesgoed, edelstenen en dat alles tegen een redelijke prijs.

Breda is de gegeven vertaling van Barow, dat op Baronie zou kunnen slaan. Zeker is dat echter niet.
Gezien de reizen door Gelderland, Vlaanderen, Henegouwen, Luik, Kleef en dergelijke sluit ik nog steeds niet uit dat Boorde ook in ‘s-Hertogenbosch is geweest. Ik lees met rode oortjes verder…..

 

Tags: , ,