Navigation Menu+

Bowl

31 januari 2022 door in Blog, Foodhistory |

Van mijn grootmoeder W. erfde ik bowlglaasjes, we gebruikten ze in Oranje Toetjes voor de foto van de Fraise Wilhelmine, aardbeien met sinaasappellikeur. Bowl is een beetje uit de mode geraakt. Wie haar klassieken kent weet dat bij Sanne van Havelte ’s avonds in de zomer buiten bowl werd geserveerd. En ook bij Joop ter Heul kom je nog – Jongens het is feest – ananas uit het glas tegen. Bowl betekende feest. Er zit geen of weinig alcohol in, je kunt het zo duur maken als je wilt, het ziet er feestelijk uit en iedereen vindt het lekker. Wat wil een gastvrouw of gastheer nog meer.

Pas in het laatste decennium van de 19de eeuw krijgt de bowl zijn betekenis als drankje in ‘voorname en gegoede burgerlijke kringen’. De bowl was er al wel, als voorwerp en vooral bedoeld om punch en dergelijk in te maken. Meer iets voor de winter en eigenlijk vooral iets voor mannen. Bij punch gaat het namelijk om veel en sterke drank. De bowl zoals die populair werd en lang populair bleef in de 20ste eeuw is een luchtig en fruitig zomerdrankje. Hoogste tijd voor een herkansing?

Recepten: Nieuw Geïllustreerd Kookboek door H.M.S.J. de Holl naar Lina Morgenstern, 1930, Alkmaar, gebroeders Kluitman, pagina 525-526.

Tags: , ,