Bonenbijbel
Vandaag is de aftrap van de Peulenparade Zes weken lang, tot 10/10, de dag van de duurzaamheid aandacht voor de peulvrucht. Duurzaam, gezond, historisch verantwoord en vooral: heel veelzijdig en heel lekker. Je kunt er alle kanten mee op. De Bruinebonenbende doet natuurlijk mee, neemt initiatief, samen met Urgenda. De komende tijd dus regelmatig peulvruchtenrecepten op dit blog.
Van Hansje Kalff kreeg ik een heuse bonenbijbel: Bean by Bean, a cookbook, geschreven door Crescent Dragonwagon. Zo’n lekker blader- en leesboek met heel veel recepten met bonen. Daarnaast basisrecepten om bonen van een entourage te voorzien en met smaakmakers te omkleden. Met achterin een bijlage waarin de boontjes worden benoemd, van herkomst voorzien, van bereidingswijze en waar je ze meestal wel kunt vinden. Ook al is het een Amerikaans boek, de informatie is absoluut waardevol.
Krijg natuurlijk wel opeens heel veel zin in de Spaanse of Pardina linzen. Waar kan ik die nu toch krijgen? Soepje dan maar?
Linzen, champignons en gerst soep
Dit heb je nodig: 175 gram linzen, 100 gram parelgort of geplette gerst, 1 laurierblad, ruim een liter paddenstoelenbouillon, 250 gram gevierendeelde kastanjechampignons en als je ze kunt vinden ook evenveel verse boleten, 2 tot 3 eetlepels boter, 1 fijngehakte ui, 2 grof gehakte stengels bleekselderij met het blad, 1 grof gehakte wortel, 1 fijngehakt raapje, 3 teentjes knoflook uit de knijper, 2 glazen droge witte wijn, 1 eetlepel tomatenpuree, zout en peper naar smaak, dille naar smaak.
En zo doe je het: Kook de linzen met het laurierblad en de gerst in voldoende water beetgaar. Roer er de bouillon door en laat het met de deksel op de pan sudderen tot de gerst geheel gaar is. Doe de boter in een braad pan en fruit daar achtereenvolgens de ui, de selderij, de wortel, het raapje en de knoflook in. Goudgeel mag het worden, niet bruin. Voeg de tomatenpuree en wijn toe en roer goed om. Mik dit alles bij de linzen-gerstsoep en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Roer er dan de paddenstoelen door. Maak af op smaak met verse dille, peper en zout. Dis dampend op in grote soepkommen en garneer met een veertje dille.
Meer over de Peulenparade via de twitterhashtag #peulenparade en de FBpagina!