Navigation Menu+

Blinde Vinken

8 december 2011 door in Blogger |

Het is december en binnenkort vallen de eerste kerstkaarten weer in de brievenbus. Veelal met schattige vogeltjes in een winters landschapje. Het verband met de keuken is ver te zoeken. Toch is het nog niet zo lang geleden dat mensen opeens een gans – liefst met een jurkje – in hun raam of bij de deur gingen zetten. Zonder zich te realiseren dat je daarmee vroeger aangaf in Denemarken dat je voor de Kerst een gans vetmestte. Percepties kunnen in de loop van de eeuwen behoorlijk veranderen. Wij zien een winterlandschapje of een schattig aangekleed gansje, vroeger zag men voedsel.

De blinde vink doet in de loop van de 19e eeuw zijn intrede, het kalfslapje verhult de vulling die niets meer met zangvogels te maken heeft. In 1887 gaat dat zo. Ik hertaal een beetje:

Blinde vinken

Men neemt een lendenstuk zonder been en snijdt dit aan dunne plakken. Ofwel men laat de lapjes van de slager komen als voor kalfsoesters. Men maakt een of ander vulsel, hetzij van vers vlees hetzij van resten of van beide. Lever, varkensvlees, ham, alles mag er in. De ham is bij kalfsvlees aan te raden. Men hakt het zeer fijn en brengt het op smaak met peper en toekruid. Dit legt men in en dunne laag op het vleeslapje, waarbij de randen vrij moeten blijven. Dan vouwt men eerst links en dan rechts de randen over de vulling naar binnen en vervolgens rolt men het lapje op en bindt het samen met een touwtje. Het touw moet nieuw zijn en in lauw water geweekt.

De vulling kan ook bestaan uit kalfsvet, een reepje spek, of kaantjes uit de braadpot, of enige groente. Men rekent per persoon één rolletje en een paar reserve.
Men legt ze naast elkaar in een braadslede met kokend vet, waarbij één eetlepel vet genoeg is voor 1 kilo vlees. Zijn de rolletjes met vet gevuld, dan is een halve lepel vet per kilo genoeg. Men braadt de rolletjes als gewoon vlees, terwijl je ze regelmatig bedruipt. Je kunt er een beetje kokende melk, of water bij doen. Of wijn of bier. Na twintig tot dertig minuten in een flink hete oven zijn ze gaar. Men neemt ze dan uit de braadslede, verwijdert de touwtjes en schikt de rolletjes op een voorverwarmde schotel. De jus wordt eroverheen gegoten en ze worden opgediend met een saus.

Helaas vermeldt het recept niet welke saus erbij dient te worden gegeven.
Het recept lijkt al weer wat meer op ‘onze’ blinde vink met zijn gehakt vulling, maar is het nog steeds niet helemaal.

Tags: