Bijbelse Hysop
Fascinerend boekje dus wel, over de planten uit de bijbel en de koran. Het is geschreven door Lytton John Musselman, een Amerikaanse hoogleraar die zijn sporen in de botanie van het Midden-Oosten heeft verdiend. Neem nou het stukje over de hysop. Wat wij daar onder verstaan is de hysop (Hysoppus officinalis) een lipbloemige en het zusje van het bonenkruid. Maar dat is dus niet de hysop uit de bijbel. Met maar liefst tien vermeldingen in het oude testament en twee in het nieuwe. Meestal in religieuze of medicinale context overigens. Alleen de tekst in I Koningen 4 : 33 wijkt af en geeft wat bruikbare informatie. Salomon is aan het woord. Hij sprak ook van de bomen, van den cederboom af, die op den Libanon is,
tot op den hysop, die aan den wand uitwast; hij sprak ook van het vee,
en van het gevogelte, en van de kruipende dieren, en van de vissen. Waarbij hysop een plant is die uit de muren van de stad groeit,volgens de gangbare vertaling. Musselman veronderstelt dat Salomon hier niet over stadsmuren spreekt, maar over rotswanden, natuurlijke stenen muren. Gewoon een interpretatiefoutje dus.
Maar over welke plant hebben we het nu?
Vorig jaar kreeg ik van Roger Bastin in Aalbeek een plantje Syrische oregano (Origanum syriacum) heel stevig van smaak, en een zusje van ‘onze’ oregano. De plant verkiest van nature een rotsachtige omgeving als leefomgeving.
We kennen de plant ook onder de Arabische naam za’atar, al wordt die term ook gebruikt voor een (Libanees) kruidenmengsel van de hysop waarbij ook nog sumac en sesamzaad gaat, zout en soms olijfolie. Die Syrische oregano is de hysop van de bijbel, zegt Musselman. Ga op zoek naar zo’n plantje, het is een heerlijk geurig kruid, goed in de keuken te gebruiken.