Bewaren – Peren
Gisteren hebben we een dagje gesnuffeld in oude keukenspullen en tussendoor ook nog prachtig zilver voor op tafel bekeken in het museum in Zwolle. Schitterende broodmanden en mandjes, schalen en dienbladen uit de rijke geschiedenis van deze hanzestad. Ik raak altijd ontroerd als ik van die tweehonderd jaar oude snijbonensnipperaars in mijn handen houd en bedenk hoeveel flessen en potten er gevuld zijn met de snijboontjes in het zout. Of als ik zo´n stokoude passeerzeef zie en me voorstel hoeveel soepjes, gelei´s en sauzen daar doorheen gewreven zijn. En dan al die prachtige pudding- en pasteivormen. Maar vooral valt mij het oude handwerk op uit de tijd vóór de elektrische keukenhulpen. Heel wat uren is er geklopt, gewreven, geschild, gestampt, geroerd terwijl voor ons vaak een druk op de knop voldoende is. Veel respect dus voor alle keukenprinsessen van vroeger. Die niet naar de supermarkt konden hollen in de winter om de beperkte groentevoorraad aan te vullen. Die het moesten doen met wat er was, en wat ze in de zomer hadden ingemaakt. Zondag 28 oktober is er een lunch in Utrecht, van de jubilerende organisatie EetMee! Het thema is: Bewaren. De bedoeling is dat iedereen een gerecht mee neemt naar de locatie, dit maal het Utrechts Archief. En iets wat met het thema te maken heeft. Liefst iets met een verhaal erbij. Ik heb natuurlijk ergens wel een oud kookboek dat geheel aan de inmaak gewijd is. Maar in menig gewoon kookboek vind je al voldoende recepten om de kelderplanken mee te vullen. Er zijn volop verse handperen dus wat houd je tegen?
Peren in Glazen
Gebruik hiervoor fijne, geurige tafelperen. Schil de peren met een roestvrij mesje, snijd ze in vieren, in de helft, of laat ze heel. Verwijder in het eerste geval de klokhuizen, schil in het laatste geval het steeltje af. Was ze. Schik de peren in de glazen, zet ze goed onder een warme suikeroplossing van ongeveer 200 gram suiker per halve liter water. Pasteuriseer ze in 25 to 45 minuten op 90 graden Celsius. Voor de smaak van het peren kan het leuk zijn om een citroenschilletje in de suikeroplossing mee te laten trekken.
Je kunt de peren natuurlijk ook met wat specerijen meer smaak meegeven: verse gemberwortel, kruidnagel, steranijs. Laat je fantasie er maar op los.
O ja, ik ben tafeldame in Utrecht, die zondag bij de lunch van Eet Mee! En het plaatje is een Cézanne. Ook een vorm van fruit bewaren voor het nageslacht. Aaibaar, maar niet helemaal eetbaar.