Baarlose Worst
Of er nog wat leuke recepten uit het Kasteel van Baarlo te voorschijn te toveren waren. Ja, dat mag vast wel. Zeker in deze zelfworstende tijden. Varkensleverworst, maar misschien is het ook wel wild zwijn. het recept werd uit het Frans vertaald, ik heb het origineel in het Frans niet gezien. Dat wordt nog eens een excursie.
Om worst te maken van zwijnelever
Neem zwijnenlever, maak die klein en doe er lendenstuk van het varken bij dat goed klein is gesneden. Doe er in melk geweekt wittebrood bij, een beetje gesmolten vet, peper, gember, kruidnagel, nootmuskaat en zout en vul daarna de darmen.
Wij zouden nu het brood met melk weglaten. Is vooral vulling. Als je al wilt verdunnen neem dan rijstmeel, dat heeft weinig smaak van zichzelf. De hoeveelheden van de specerijen staan er niet bij. Op één kilo vlees is pakweg 10 gram specerijenmix niet ongebruikelijk. Zelf even proberen. Opletten met nootmuskaat en kruidnagel, die zijn nogal dominant. Neem specerijen van goede kwaliteit, en maal of rasp zelf waar dat mogelijk is. Het is gewoon lekkerder.
Er staan trouwens drie kastelen in Baarlo, veel archiefspul komt uit Kasteel D’Erp, vroeger geheten Huys Baarlo, of De Borcht. De laatste adellijke familie die er woonde heette van Erp en gaf zo de naam door aan het gebouw. De oude burcht werd rond 1200 gebouwd, de eerste bewonder was Gerard van Baerle
Oorspronkelijk heette Kasteel d’Erp Huys Baerlo of kasteel De
Borcht. De naam d’Erp is ontleend aan de laatste adellijke
familie die het kasteel bewoonde. De laatste Erpjes verlieten in 1914 het kasteel. Uiteindelijk zal de gemeente in 1961 het sterk vervallen kasteel kopen. In 1974 wordt het gebouw volledig gerestaureerd door de gemeente Maasbree, waarna de burgemeester intrek neemt. Ach, zo’n Swiebertje-burgemeester stel ik me daar bij voor.