Anti Pakjes Avond Andere Bouillon
Goed, misschien is het een beetje omslachtig om zelf bouillonblokjes te maken op 18e eeuwse wijze, zeker voor zomaar een doordeweekse dag. Maar echte ouderwetse bouillon volgens klassiek recept kan eigenlijk geen probleem zijn. Dit recept stamt uit het begin van de 18e eeuw. Bouillon heet dan eigenlijk nog ‘sop’Mijn hertaling van het recept:
Hoe men de bouillon zal maken tot versterking van alle soepen, bij- en tussengerechten.
Neem schenkels, wat schapenvlees en wat gevogelte en afhankelijk van hoeveel vleesnat je wilt hebben, moet je er vlees bij doen. Verder moet je er peterselie, prei, tijm in een bundeltje samengebonden bij doen en enige kruidnagelen. Zorg dat je altijd warm water hebt om de pot te vullen. Kookt alles te samen en laat het trekken. Daarna moet je het door een servet gieten vóór je het gebruikt.
En als je vlees gebraden hebt, dan neem je de lil en trekt daar met een bundeltje kruiden als boven vermeld bouillon van. Als het goed getrokken is en doorgekookt, dan moet je het zeven en het dan gebruiken in bruine soepen of voorgerechten.
Kijk, dat klinkt dan weer prettig vertrouwd, al zullen wij nu niet meer zo gauw drie vleessoorten combineren. Maar het is werkelijk de moeite waard. In realiteit zal het vroeger vaak om restvlees gegaan zijn. De karkassen en niet-courante delen.
De "lil" van vlees? Ken ik niet. Dus Googlen, maar die corrigeert me en komt met links naar vlees van Lidl.
Vraag blijft: wat is de lil van vlees?
Ha Paul, Lil, ik wist niet dat het een vergeten woord was. Wanneer je een stuk vlees gebraden hebt en er blijft een pan braadvocht achter, dan scheiden bij het afkoelen vet en het vleesnat zich. Het vet vormt een harde laag bovenop de 'lil', het gestolde vleesnat. Deze jeu, jus, sjeu kun je dus prima gebruiken voor soepen en sauzen. Wel bruine dus!
Inderdaad, een vergeten woord (eens wat anders dan een vergeten groente), vooral dat ik dit zelfs met Google niet kon vinden en er geen foodies reageerden na mijn doorvraag …
Bedankt voor het antwoord.