Ach ja, die Middeleeuwen
Tijdens ons bezoek aan de megaboekwinkel in Banon pakte ik snel nog even een boekje over de Middeleeuwse Keuken mee, vooral vanwege de plaatjes. Ik had wat beter moeten kijken. Ma Cuisine Médiévale van Mincka voert de lezer naar hele vreemde middeleeuwen. Paprika,Spaanse peper, aardappelen, aardperen, tomaten, chocola, polenta (maïs) arachideolie (pinda’s). Diepe, diepe zucht. Wat ontzettend jammer en onnodig. Er is zoveel bekend over de middeleeuwse keuken van vóór de ontdekking van de Amerika’s in 1492. En daar kun je hele leuke boekjes over maken.
Wie is de schrijver of schrijfster Mincka? Daar kom je niet echt achter. Iemand vertelt op de achterflap iets over haar fantastische kookkunsten en liefde voor het koken en het leven. Tja. Uitgeverij Equinoxe laat de lezers in onzekerheid. Google helpt een beetje. Mincka heeft een eetcafé in Roussilon. En ik geloof zeker dat ze fantastisch kan koken met streekproducten, seizoensgerechten en meer. Maar….. of ze alsjeblieft van de middeleeuwen wil afblijven.
Is het verder een akelig boekje? Nee hoor, er staan leuke verhaaltjes in, de plaatjes zijn leuk, de recepten ook, maar het zou de historische pretentie niet moeten willen voeren. Opeens duikt daar dan een recept van Tante Simone op, die in het heden leeft en niet duizend jaar geleden. Hier een recept dat gewoon smakelijk is en op streekproducten gebaseerd, straks in de kersentijd even proberen!
Kersensoep met oranjebloesemwater en lavendelhoning
Dit heb je nodig voor 5 personen: 1 kilo kersen, 1 liter water, 500 gram lavendelhoning, 1 glaasje oranjebloesemwater, 3 stuks steranijs, 4 kaneelstokjes, mespuntje geraspte nootmuskaat, bosje verse munt.
En zo doe je het: Breng in een grote pan water en honing aan de kook met steranijs, kaneel en nootmuskaat. Laat het tien minuten doorkoken. Voeg de gewassen en ontsteelde kersen toe. Als de boel weer kookt laat je het nog even een minuut of zeven, acht doorkoken. Voeg het oranjebloesemwater toe. Laat afkoelen. Dis de kersensoep ijskoud op met muntblaadjes.
Let op: de pitten blijven erin, daar mag je de disgenoten wel even voor waarschuwen. Als je niet ontpit zou je de kersen met een speld een paar keer kunnen inprikken, dan trekt de kruiderij er beter in. Gaat er wel wat van het sap in de soep. Ook niet erg.