Ach en Kwee
De komende maanden ben ik bezig met schrijven, schrijven, research, schrijven, schrijven en nog eens schrijven. Geen tijd eigenlijk voor een dagelijks blog. Daarom ga ik mijn oude blogposts recyclen. Al meer dan vijf jaar verschijnt er vrijwel iedere dag een kersvers blog. Nu is het tijd om terug te kijken. Waarover schreef ik vijf jaar geleden? En is daar nog wat nieuws over te vertellen nu? Of is het verhaal nog even interessant? Terug in de tijd…..
Het ene jaar geeft mijn kwee geen krimp, het andere jaar komen we om in de schitterende kweeperen. Die moeten verwerkt voor consumptie op later tijdstip.
Kwee
Lady Elinor Fettiplace hield rond 1600 een dagboek bij waarin
zij huishoudelijke zaken beschreef en recepten gaf. Je krijgt zo goed
inzicht wat er per maand zoal speelde in het huishouden op het
platteland. November is tijd om kweegelei te maken, Quince Paste heet
het, te vergelijken met het Spaanse Membrillo en het Franse Pate de
Coings.
zij huishoudelijke zaken beschreef en recepten gaf. Je krijgt zo goed
inzicht wat er per maand zoal speelde in het huishouden op het
platteland. November is tijd om kweegelei te maken, Quince Paste heet
het, te vergelijken met het Spaanse Membrillo en het Franse Pate de
Coings.
Take your quinces and rost them, then
take the best of the meat of them, and way to every pound of it, a
pound of sugare and beate it together in a morter and boyle it till it
be so thick that it come from the posnet, then mold it and print it and
dry it before the fire.
take the best of the meat of them, and way to every pound of it, a
pound of sugare and beate it together in a morter and boyle it till it
be so thick that it come from the posnet, then mold it and print it and
dry it before the fire.
Je wrijft met een
doek het dons van de kweeperen, maar schilt ze niet. Zet de oven op
pakweg 150-180 graden en laat ze daarin in een grote aardewerk schaal
garen. Dat duurt een uur of twee, ze moeten zacht zijn maar nog niet
flauwgevallen. Laat ze afkoelen, snijd ze dan in vieren en verwijder het
klokhuis. Verwijder ook verkleurde of harde stukjes. Verwijder de schil
en doe het vlees in de mengkom van een keukenmachine. Weeg het en doe
er evenveel suiker bij. Laat het dan goed dooreenmengen in de machine.
Een posnet is een koperen driepoot kookpot. Neem dus gewoon een pan met
dikke bodem. Doe daar het mengsel in en breng het al roerend aan de kook
tot de suiker is opgelost. Laat het dan nog een uur of twee koken tot
het mengsel begint te caramelliseren en los komt van de rand van de pan.
Schep het in vormpjes, of strijk het tot een centimeterdikke laag uit
op bakpapier of folie. Droog het boven de radiator van de cv tot het
stevig genoeg is om uit de vorm te kiepen of los te halen van de folie
zonder dat het versmeert.
doek het dons van de kweeperen, maar schilt ze niet. Zet de oven op
pakweg 150-180 graden en laat ze daarin in een grote aardewerk schaal
garen. Dat duurt een uur of twee, ze moeten zacht zijn maar nog niet
flauwgevallen. Laat ze afkoelen, snijd ze dan in vieren en verwijder het
klokhuis. Verwijder ook verkleurde of harde stukjes. Verwijder de schil
en doe het vlees in de mengkom van een keukenmachine. Weeg het en doe
er evenveel suiker bij. Laat het dan goed dooreenmengen in de machine.
Een posnet is een koperen driepoot kookpot. Neem dus gewoon een pan met
dikke bodem. Doe daar het mengsel in en breng het al roerend aan de kook
tot de suiker is opgelost. Laat het dan nog een uur of twee koken tot
het mengsel begint te caramelliseren en los komt van de rand van de pan.
Schep het in vormpjes, of strijk het tot een centimeterdikke laag uit
op bakpapier of folie. Droog het boven de radiator van de cv tot het
stevig genoeg is om uit de vorm te kiepen of los te halen van de folie
zonder dat het versmeert.
In vetvrijpapier in een blik in de kelder blijft het lang goed.